Skip to main content

L’Encant Nòrdic a la Teva Llar: Una Oda al Disseny Escandinau

El món del disseny d’interiors és un univers ric i divers, i avui estem aquí per aprofundir en l’estil decoratiu nòrdic o escandinau, una tendència que ha captivat molts amants del disseny amb la seva simplicitat, funcionalitat i encant acollidor. Com en l’anterior estil decoratiu, et parlarem dels seus orígens, les seves característiques distintives i fins i tot t’oferirem alguns passos pràctics per incorporar aquesta estètica a la teva pròpia llar.

Orígens: Una Història de Simplicitat i Funcionalitat

L’estil decoratiu nòrdic i escandinau té les seves arrels en la regió nòrdica d’Europa, que inclou països com Dinamarca, Suècia, Noruega i Finlàndia. Aquest moviment va sorgir a començaments del segle XX als països nòrdics com una resposta a la complexitat dels estils de decoració de l’època i, durant la dècada dels anys 50, es va popularitzar arreu del món.

Dissenyadors visionaris van buscar una alternativa simple i funcional, posant èmfasi en l’ús de la llum natural, materials naturals i una paleta de colors neutres. La idea de la seva creació va ser combatre la manca de llum natural a les llars i crear ambients acollidors durant els llargs hiverns escandinaus.

Conviu alhora amb altres moviments com l’Art Nouveau, Bauhauss, Moviment Modern o Racionalisme o Organicisme, que es desenvolupen paral·lelament per Europa i els EUA. Alguns dels màxims representants de l’estil escandinau són Arne Jacobsen, Poul Henningsen, Hans J. Wegner y Börge Mogensen, entre altres.

estil-escandinau-estil-nordic-blog-llarsnet-3

Característiques: La Bellesa de la Simplicitat

En els darrers deu anys, una tendència decorativa ha aconseguit infiltrar-se al món de la decoració i a les nostres llars, donant un aire fresc i singular, convertint-se en l’estil més en voga conegut com Escandi, Nòrdic o Escandinau. Tot i la forta influència del clima i la ubicació geogràfica, aquest estil ha esdevingut el preferit de molts, tant professionals com particulars, consolidant-se com una tendència amb clares intencions de perdurar.

Les principals característiques de l’estil Nòrdic o Escandinau son:

 • Èmfasi en la funcionalitat des dels seus orígens: interior habitable i utilitzat de manera eficient. Amb la simplicitat en les formes i minimalisme sense ornaments. Disseny elegant amb espais lluminosos i parets clares.
 • Ús d’elements naturals combinats per crear ambients acollidors i pràctics, fusta amb tèxtils i pells.
 • Predomini de colors clars per a llars lluminoses amb una paleta de tons neutres que aporten amplitud, calidesa i lluminositat als espais.
 • Incorporació de la natura en el disseny. Connexió amb l’entorn mitjançant finestrals i elements florals.
 • Importància destacada de la llum. Grans finestrals i obertures en sostres per aconseguir llum zenital i una decoració sòbria, elegant i harmoniosa, aprofitant recursos naturals.

Com aconseguir un estil Nòrdic a casa teva

Últimament s’ha fet molt popular al món el que s’anomena estil Hygge, un terme encunyat pels danesos, que ens parla d’una manera de viure la casa per gaudir-ne al màxim. Petites accions quotidianes com posar flors fresques en un gerro, preparar un pastís casolà o prendre un te al costat de la xemeneia ens ajuden a ser més feliços a casa. Per descomptat la decoració és una de les claus per arribar a alçar el cim del món Hygge: teixits naturals i fustes que fan l’ambient més confortable, espelmes i xemeneies enceses que conviden a quedar-se a casa, llum natural a dojo i colors que transmetin calma.

Com diem sempre, no és necessari recrear l’estil al 100%, tan sols cal que apliquis les principals característiques i que utilitzis detalls i peces amb disseny emblemàtic que capturin la seva essència.

Passos per Aplicar aquest Estil a la Teva Llar:

 1. Materials Naturals i Tèxtils càlids:
 • L’ús de fusta, pedra i teixits naturals és una característica destacada.
 • Afegeix coixins, mantes i catifes en tons suaus per donar una sensació acollidora als espais.
 •  Aquesta elecció de materials reflecteix la connexió amb la natura, creant espais càlids i agradables: fusta de roure, llana, lli, tèxtils de gran densitat, teixits apelfats, cotó, pell, davant, ceràmica, superfícies mats i imperfectes, pedra, ciment, marbre de color clar, vidre esmerilat i transparent i vellut.
 1. Colors Neutres:
 • Els interiors nòrdics sovint presenten colors calmants com blancs, grisos i tons de fusta natural,
 • Crea un entorn tranquil i acollidor.
 1. Mobiliari Funcional:
 • Els mobles tenen un disseny net i funcional, amb línies simples i formes geomètriques.
 • L’objectiu és la practicitat sense renunciar a l’elegància.
 • Inspira’t amb els dissenys d’Arne Jacobsen, jean Prouvé, Alvar Aalto o Wegner.
 1. Il·luminació Estratègica:
 • La llum és un element clau: les llums suaus, l’ús de llums de peu i làmpades amb dissenys únics contribueixen a crear una atmosfera acollidora.
 • L’Artichoke de Poul Henningsen, Disa de José Antonio Corderch o PH5 de Poul Henningsen et poden servir per replicar l’estil.
 1. Art i Decoració Minimalista:
 • Escull peces d’art i decoració amb cura.
 • Menys objectes, però amb més significat, destaquen la simplicitat de l’estil.
 1. Espais Oberts:
 • L’estil escandinau abraça la sensació d’espai.
 •  Les zones obertes i els mobles multifuncionals permeten una circulació fàcil i una sensació d’amplitud.

Ara que hem desglossat els orígens i les característiques d’aquest estil que ha captivat molts amants del disseny d’interiors, estàs preparat per aplicar aquesta estètica única a la teva pròpia llar?

Aplica els consells i deixa que la simplicitat i funcionalitat defineixin cada racó. Transforma la teva llar en un espai que respiri l’encant nòrdic!

👉 Subscriu-te Ara per a Més Inspiració Decorativa! 👈

No deixis passar l’oportunitat de transformar la teva llar amb idees fresques i inspiradores. Amb cada nou article, descobriràs una nova dimensió del disseny d’interiors.

Vull subscriure’m

Artículos publicados

D’Antigues Fàbriques a Espais Habitables: Els Secrets de l’Estil Industrial Modern.

Explora l’estil industrial modern: materials crus, mobles eclèctics i il·luminació única per transformar la teva llar.