Skip to main content

Explorant l’Estil Decoratiu Mid-Century Modern: Retro, Elegància i Funcionalitat

L’Estil Mid-Century Modern ha ressorgit amb força en els darrers anys, conquistant els cors dels amants del disseny d’interiors amb la seva combinació única de retro, elegància i funcionalitat.

Orígens de l’Estil Mid-Century Modern: Una Fusió de Modernisme i Innovació

La tendència Mid-Century Modern té les seves arrels en l’anomenat “Estil Internacional” a finals de la dècada dels quaranta i cinquanta, amb els Estats Units com a epicentre. Arquitectes com Aalto, Le Corbusier i Van der Rohe, emigrats d’Europa per fugir de l’Alemanya Nazi, es van establir als EUA. Amb ells, van portar les idees de la Bauhaus al nou continent, fusionant-se en una tendència arquitectònica comuna: l’Estil Internacional. Aquest estil va aconseguir harmonitzar i suavitzar les idees del Racionalisme, sovint excessivament estrict, del Moviment Modern anterior, i va desenvolupar l’arquitectura organicista de noms com Aalto o Wright.

L’Estil Internacional buscava una estètica més futurista basant-se en els principis de la funcionalitat i l’ús de materials artesanals. Es va estendre ràpidament i va ser molt ben rebut a Europa, sent la base d’altres estils posteriors. Arne Jacobsen (1902-1971) va renovar la tradició estètica del seu país, creant un estil modern que ha transcendit llocs, èpoques i modes. No seria fins al 1984 que la dissenyadora Cara Greenberg va publicar l’obra que donaria nom a aquest estil: “Mid-Century Modern. Furniture of the 1950s”, que recull el llegat arquitectònic, d’interiorisme i mobiliari que va caracteritzar el disseny després de la Segona Guerra Mundial.

A l’obra de Greenberg, podem observar que els interiors Mid-Century busquen la funcionalitat; espais on domina la horitzontalitat, la senzillesa i la continuitat, amb línies pures i la recerca de l’eliminació de tots els elements no necessaris. Aquest estil representa una combinació entre la “practicitat” posterior a la Segona Guerra Mundial, l’optimisme dels anys 50, el gust pel terrenal dels anys 60 i la paleta de colors “controlada” dels anys 70.

Si bé es pot deduir que el Mid-Century Modern va ser una reacció al decadent estil ornamentat dels anys 40, avui aquest estil ha ressorgit. Molts dels seus elements, com la wishbone chair, són tendència actualment.

Què Caracteritza els Interiors Mid-Century Modern?

Com vam esmentar anteriorment, el Modernisme o Estil Internacional va continuar evolucionant cap a un model més innovador: el Mid-Century Modern. És un moviment que englobaria arquitectura, interiorisme i disseny gràfic desenvolupat des de mitjans del segle XX.

Les característiques de l’estil Mid Century abasten el que ja s’ha esmentat:

 • Funció i forma: Preferència per formes simples, lineals i netes amb una sensació d’ordre i elegància, amb formes orgàniques i geomètriques.
 • Fluïdesa i horitzontalitat entre els diferents espais de la casa.
 • Presència d’elements estructuralistes que mostren formes i estructures (bigues, pilastres…) sense amagar-les.
 • Ornamentació mínima i elegància subtil amb l’eliminació de detalls innecessaris.
 • Yuxtaposició de materials diferents, amb gust per materials tradicionals com la fusta i altres menys tradicionals com el plàstic, vinil o plexiglàs.
 • Preferència per colors sobris en superfícies verticals i horitzontals, trencant amb l’explotació del Pop Art. Algunes peces de mobiliari seleccionades poden aportar notes de color.

Com Aconseguir una Llar amb Estil Mid-Century Modern

L’estil Mid-Century Modern destaca com un dels més imponents en el disseny d’interiors, fusionant elements i formes que abasten diverses èpoques de la història. La decoració associada a aquest estil no només evoca el passat, sinó que també aporta un toc modern a qualsevol llar en l’actualitat.

Com amb qualsevol estil que ens apassioni i decidim aplicar a casa nostra, és fonamental realitzar una anàlisi prèvia, considerant les característiques del nostre espai i les necessitats dels seus habitants. No és necessari recrear l’estil al 100% ni replicar una època específica de mitjan segle XX. Més aviat, interioritza les característiques distintives de l’estil i busca peces que les capturin. Els mobles més icònics d’aquesta època s’han adaptat i replicat contínuament, la qual cosa significa que pots trobar opcions que es ajustin a les teves necessitats i pressupost.

Passos Detallats per Infondre l’Estil Mid-Century Modern a Casa Teva:

1. Materials:

 • La fusta juga un paper crucial en els ambients Mid-Century Modern, als acabats, superfícies i especialment en el mobiliari, respectant el seu acabat original.
 • Opta per tons de fusta com el teca o la noguera, amb vetes clarament visibles.

2. Colors:

 • Les parets i colors blancs són ideals per combinar amb la fusta, creant un ambient acollidor i ampli.
 • Introdueix notes cridaneres de colors brillants, com el groc mostassa, el verd molsa o la taronja mandarina, connectant la teva llar amb la natura.

3. Mobles:

 • El mobiliari d’aquesta època destaca per línies netes, simplicitat, practicitat i siluetes sumptuoses.
 • La fusta és el material predominant, tot i que també s’utilitza plàstic, acrílic i formica.
 • Inspira’t en dissenyadors destacats com Charles i Ray Eames, Verner Panton, Eileen Gray, entre d’altres, les peces dels quals han influït en generacions posteriors.

4. Art:

 • Les estances Mid-Century Modern es caracteritzen per apreciar l’art. Grans llenços cridaners i colorits són el focus principal, acompanyats d’escultures i figures atemporals.

5. Il·luminació:

 • La il·luminació per a aquest estil és audaç i creativa, amb presència destacada del metall en làmpades de tons coure i negre.
 • Combina làmpades penjants amb làmpades de peu o de taula per aconseguir una il·luminació perfecta.
Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és mid-century-modern-iluminacio-blog-llarsnet.jpg

Integra aquest estil a la teva decoració i veuràs com els teus espais es converteixen en llocs icònics de casa teva. Deixa’t portar per l’elegància rètromoderna i la funcionalitat intemporal!

Ara que coneixes les claus de l’estil Mid-Century Modern, t’animes a transformar la teva llar?

I si aquest no és el teu estil, no t’oblidis de seguir-nos i estigues atent! Properament et donarem detalls d’altres estils decoratius en tendència per tal que trobis el que s’adapta a la teva personalitat i el puguis aplicar a casa teva.

Vols que n’expliquem un de concret? Escriu-nos i fes-nos arribar les teves suggerencies!

Artículos publicados

D’Antigues Fàbriques a Espais Habitables: Els Secrets de l’Estil Industrial Modern.

Explora l’estil industrial modern: materials crus, mobles eclèctics i il·luminació única per transformar la teva llar.