Crear Espais Verds a Casa: Guia per a una Convivència Perfecta amb la Naturalesa
El ritme frenètic de la vida urbana ens absorbeix, i sovint ens trobem immersos en un entorn gris i asfaltat, lluny de l’aire fresc i verd que la natura ofereix. No obstant això, l’impacte positiu del contacte amb la natura en la salut física i mental és incontestable, tal com ho afirmen els metges i s’ha demostrat en nombrosos estudis científics.
Efectes Positius dels Espais Verds en la Salut
Una bona dosi d’espais verds ofereix una gamma completa de beneficis per a la salut. Redueix la pressió arterial, relaxa la tensió muscular, disminueix els nivells de colesterol i alleuja l’estrès. A més, millora la concentració, promou un interès vital i redueix les emocions negatives com la ira, l’ansietat i la fatiga mental.
La Importància de la Contemplació del Verd
La ciència mèdica ha demostrat que els beneficis del contacte amb la natura també es manifesten amb la simple contemplació d’espais verds. Per exemple, els pacients d’hospitals es recuperen més ràpidament i necessiten menys analgèsics després d’una operació si tenen contacte visual amb un jardí o un parc arbrat.
Aquests efectes positiu podrien explicar-se pel seu impacte en el sistema nerviós, així com per la resposta psíquica que provoca, incloent un major plaer, facilitat per concentrar-se i estudiar, i un augment de l’interès vital.
8 Suggeriments per Integrar Espais Verds a la Teva Llar
Quan no és possible escapar al bosc, integrar espais verds a la llar pot ser una solució “ecosaludable” per a contrarestar l’ambient urbà. Aquí teniu vuit suggeriments per a la integració d’espais verds a casa vostra:
- Jardí Vertical
- Crea un mur verd amb plantes resistents i variades que ofereixin una sensació de llum i color.
- Escull plantes resistents i d’hàbits penjants com ara cinta, pots, heura, tradescàncies verdes i espècies amb fulles tacades de groc, blanc o morat.
- Per incloure color, si hi ha prou llum, begònies de color groc o taronja, o fúcsies, que també poden prendre un atractiu aspecte penjant amb flors de colors variats.
2. Plantes Enfiladisses:
- Aprofita les plantes enfiladisses per cobrir parets i espais verticals, proporcionant una gran superfície vegetal amb un mínim d’espai.
- La majoria aguanten el fred i la calor, com la glicina, l’heura o la lligabosc.
3. Horts a Racons:
- Crear un petit hort a la terrassa o al balcó amb una taula de cultiu aporta els mateixos beneficis i alguns extres: ajuda a fer exercici i ofereix la satisfacció de menjar la collita pròpia.
- A llocs petits pots començar per plantar tomàquets o pebrots. Són resistents i poc problemàtiques. També les bledes, cebes o enciams.
- Alguns arbres comestibles s’adapten bé a les terrasses, com l’alvocat, l’albercoquer o el llimoner.
4. Plantes Penjades del Sostre:
- Utilitza la tècnica japonesa Kokedama per crear plantes ornamentals que pengin del sostre, creant una cortina verda a la vostra llar.
5. Envoltar-se de Fusta:
- Incorpora fusta a la decoració de la teva llar: terra, parets, mobles i altres objectes per crear un entorn càlid i acollidor.
6. Records del Bosc:
- Aprofita els elements naturals com branques, flors i minerals per crear una decoració que recordi l’entorn natural del bosc.
7. Fibres Naturals:
- Afegeix sisal, jute, cànem, vímet, rattan i fibres d’algues a la decoració en mobles, cistelles o catifes. El suro i el bambú aporten confort i calidesa a l’ambient.
- Els terres de pedra ofereixen diferents textures i colors, de la pissarra o el gres al marbre, i mantenen la casa fresca a l’estiu.
8. Finestres Aromàtiques:
- Cultiva plantes aromàtiques a prop de les finestres per aportar una fragància natural a la teva llar i beneficiar-te de les seves propietats medicinals.
En resum, integrar espais verds a la llar no només millora l’aspecte estètic, sinó que també ofereix una gran varietat de beneficis per a la salut física i mental. Així que no dubteu a omplir la vostra llar de verd i gaudir dels seus efectes positius en el vostre benestar diari.